donderdag 30 juli 2015

#97 Madre de Dios

Mam is hier weer een week geweest! We zijn 5 dagen naar de Jungle geweest waar ik met een project werk. 

De markt in Puerto Maldonado


Puerto Maldonado
Puerto Maldonado

Op de boot richting ITA (Inka Terra Asociation), het conservation project waar ik mee werk. Yasmani bestuurt de boot!

De rivier Madre de Dios (Mother of God river)



Op ITA houden ze maandelijks de vogel populatie in de gaten. We hebben netten gespand vroeg in de ochtend en in de namiddag om laagvliegende vogeltjes te vangen en hen te controleren. Dragen ze eieren, hoe veel vogeltjes vliegen er in verschillende maanden, wat is het geslacht, de conditie van de vleugels, etc. Alles wordt gemeten, waarna de vogeltjes weer worden vrijgelaten. We hebben heel veel mooie vogels van dichtbij kunnen zien! Alle vogels die gevangen worden krijgen een bandje om hun pootje. De Kolibri die we vingen moesten we direct weer vrij laten, omdat ze niet erg stress bestendig zijn.


Bandjes klippen met Helmut

Een Buko!!!!

 Daarnaast zijn er insecten overal! 





Maandelijks werd ook de vlinder populatie bestudeert. Helaas, voor onderzoek, moesten we een mannelijk en een vrouwelijk paar vangen om ze bewaren en te bestuderen. Is ergens best zielig, gelukkig reproduceren vlinders erg snel. Om ze te conserveren worden ze geinjecteerd met alcohol, wat snel gaat.
Daarnaast heeft ITA ook een model boerderij voor organische productie, Gamitana. Op Gamitana worden alle producten (voornamelijk fruit) verbouwd zonder enige vorm van kunstmest of andere kunstmatige vormen. Dit is iets wat tegenwoordig ook in Peru steeds meer opkomt, en ITA wil het juiste voorbeeld geven aan de lokale boeren om dit niét te doen, omdat dit vaak het regenwoud negatief beinvloed. Ze onderhouden de boerderij en nodigen regelmatig boeren uit te omgeving uit voor uitleg. Producten die ze verbouwen op Gamitana zijn sterfruit, mango, ananas, limoen, citroen, sinaasappels, appels, bananen, viagra, broodfruit, lucuma, chirimoya, aguaje, cacao, pepertjes, etc.


Naast Gamitana wonen Pierre en Malena. Pierre komt uit Frankrijk en Malena is Peruaanse, ze zijn een dierenopvang begonnen voor wilde dieren uit de omgeving die vaak gestolen worden en naar de stad mee worden genomen om trucjes uit te voeren of door mensen die een exotisch beest als huisdier willen houden. Na een aantal maanden of een jaar komen ze er achter dat dit niet mogelijk is en droppen hun dieren bij Pierre en Malena. De dieren kunnen niet terug het regenwoud in omdat ze afhankelijk zijn geworden voor mensen, daarom zorgen Pierre en Malena voor ze.

Rebecca en Capuchino

Geen opmerkingen:

Een reactie posten