zaterdag 2 januari 2016

#127 No-New Year in Fes!


Op naar Fes.. De oudste, nog altijd middeleeuwse stad in het hele continent van Afrika! Helaas hebben we veel te weinig van Fes kunnen zien vanwege de beperkte tijd en slechte timing met de data. We hebben wel een bijzonder nieuw jaar kunnen vieren met een heel speciaal uitzicht..






Onderweg naar Fes... Weer uren in de bus! 5 uur dit keer, wat echt wel meevalt. Tijd om wat te lezen en wat notities te maken en onze boekjes. En de reis zelf is heel mooi. We rijden door de provincie van Quezzane, wat zeker een stop zal zijn wanneer we terug komen in Marokko met meer tijd.  Zittend in de bus groeit het alsmaar heter, tot ik dan echt het gordijntje moet sluiten omdat ik in zweet uitbreek. Vanuit de bergen gaan we de woestijn in, naar Fes.

busstop in Quezzane

We maken een korte stop in de buurt van Tekna, waar letterlijk niks te vinden is behalve een ezel en een kraampje waar lamsvlees gebraden wordt boven vuur. Er zit een slagerij direct naast het kraampje, waar je eerst het vlees moet kopen. Vervolgens kun je het bij het kraampje laten braden! Hmm.. Ook worden we er overal aan herinnerd dat we ons nog altijd in katten paradijs bevinden...


kitty cats
Uiteindelijk komen we aan in Fes. De bus dropt ons in la Ville Nouvelle en we besluiten naar de oude Medina te gaan om een riad te vinden (een Marokkaans huis) waar we kunnen verblijven. Dit loopt niet helemaal zoals gepland. Tussen de nieuwe en de oude stad ligt een groot blootliggend stuk land wat we moeten oversteken en waar het naar riool stinkt. Na 10 minuten lopen worden we er van bewust dat we de enige voetgangers zijn terwijl ondertussen het verkeer aan ons voorbij raast... We blijven hardnekkig doorlopen.. domme toeristen. 
Riad in Fes
50 minuten later komen we aan de andere kant aan, 9 uur s'avonds op 31 december. Uiteraard is er geen fatsoenlijk hotel of riad meer te vinden. We komen langs verscheidene riads en zien de pracht van de binnenplaatsen. Helaas moeten we het doen met een iets minder indrukwekkend exemplaar (lees: vieze bedden, zo vies dat Lynn en ik opgerold in een tijgerdeken op de bank hebben geslapen! De bank was tot mijn verassing comfortabeler dan welk bed dan ook en ik sliep als een roos) 
Oud en nieuw wordt niet gevierd in Marokko op de 31ste, maar er is een speciaal feestje georganiseerd voor wat buitenlanders, dat vingen we op. We besluiten heen te gaan. Er is luide muziek, meerdere gasten en het eten is onbeschrijflijk lekker! Er wordt ons zelfs bier aangeboden, waar dat dan ook vandaan mocht komen, maar we wijzen beleefd af, de muziek is zo luid dat het lijkt alsof we in een trans zijn. 


Het feestje is overduidelijk voor de toeristen en we voelen ons al gauw een beetje als apen, maar goed we blijven mooi mee dansen tot we rond middernacht weten te ontsnappen naar het dakterras! We ontmoeten en stel uit Duitsland waar we een onwijs speciale inluiding van het nieuwe jaar mee beleven! (NOT) Om middernacht blijft het akelig stil en we kunnen nog net de krekels niet horen. We hebben wel een hele bijzondere maan - fel oranje! - en een spectaculair uitzicht over de gigantische oude stad, om naar te kijken! 

De fel oranje halve maan is te zien vlak boven de stad!
Fes is een onwijs bijzondere stad, een doolhof van duizende straatjes, steegjes en 350 moskeeën! Helaas valt 1 januari op een vrijdag, wat een vrije dag is in de Islam. De markten zijn dicht en de oude medina is uitgestorven. Het is de laatste dag dat Niki bij ons is en we besluiten naar het nieuwe stadsdeel te gaan om de dag te besteden. We komen zeker terug naar Fes want we hebben slechts een puntje van de ijsberg gezien hier! De volgende keer zorg ik dat ik 3 of 4 dagen de tijd heb voor Fes. 

FotogeNieki


De volgende dag eindigt onze trip in Marokko. Niki vertrekt naar Rabat voor zijn vlucht naar Madrid en Zurich diezelfde avond en Lynn en ik springen weer op de bus om de weg terug naar het noorden te maken, langs Chefchaouen, Tanger en met de boot oversteken naar Spanje, richting huis. Het was onwijs fijn om Niki bij ons te hebben voor 2 weken en samen op avontuur te gaan! Het is zo fijn wanneer vrienden langs komen en we een deel van ons leven kunnen delen met hen.. Wat niet veel mensen van thuis echt kennen. Hopelijk zien wij hem snel weer, in Spanje, in Zwitserland of waar dan ook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten