donderdag 18 april 2013

#48 Doneren @ Chaska Wasi

6 april hebben we een donatie gemaakt bij het project Chaska Wasi, wat betekend 'het huis van de sterren' in Quechua, samen met Mijn Bestemming Peru. De coördinator die hier in Cusco zit, Marcelo, had gevraagd of mensen hem uit de brand konden helpen omdat hij het in zijn eentje niet zou redden, dus Thies en ik hebben bijgesprongen. Anderen blij maken is altijd een leuk klusje!



Chaska Wasi is een tehuis voor gehandicapte kinderen die thuis niet gewild zijn, of hun ouders kunnen niet voor hen zorgen. Het project zat eerst in de wijk Santiago in een redelijk pand, maar was altijd al een heel arm project, ze ontvangen geen enkele steun van de Peruaanse regering. De laatste tijd ging het echter zo slecht dat ze hebben moeten verhuizen van locatie, naar een piepklein complex in San Jeronimo, de uiterste buitenwijk van Cusco. Ook hebben ze het aantal kinderen dat zij kunnen helpen in het project moeten terugdringen van 40 naar 25, vanwege ruimtegebrek en een tekort aan geld om voldoende voedsel en medicijnen aan te schaffen.
         Die ochtend zijn we naar de zwarte markt om voor 650 sol spullen in te kopen (ongeveer 210 euro's). We hebben er een complete taxi mee kunnen vullen:

50 wc rollen
36 tandpastatubes
30 tandenborstels
20 kilo havermout
36 pakken maandverband
50 kilo rijst
50 kilo suiker
48 blikken tonijn
10 kilo pasta
20 flessen chloor
4 dozen afwasmiddel
4 kilo 
reinigingsmiddel






Nog een helse zoektocht naar de projectlocatie want het was in het buitenste hoekje van Cusco en aan de coördinatie zullen we niet te veel woorden vuil maken, maar goed uiteindelijk het project gevonden en bij binnenkomst werden we vrolijk geknuffeld door een aantal van de kinderen! Hoewel we wisten dat het een arm project was vond ik het schokkend om te zien hoe weinig plek er was voor deze kinderen, in welke leefomstandigheden zij zich bevonden en dat zij eigenlijk gewoon uitgekakt zijn door de maatschappij. De vrijwilligers daar werken keihard en waren super blij met alle nieuwe spullen, zo kunnen ze weer een periode vooruit. Mijn Bestemming Peru is van plan om maandelijks een donatie te gaan maken want Chaska Wasi kan alle hulp goed gebruiken. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten