vrijdag 21 december 2012

#27 dansende pandaberen

Op het project hebben we een feest gehad. Het was de dag waarop hier Maria wordt vereerd en dus gingen we met zijn allen naar de kerk op zaterdag ochtend. Hier in Peru kom je de bizarre mix van het katholieke geloof met het inca geloof tegen. Er was een optocht naar de kerk toe en de jongens van mijn project hadden de eer de optocht te mogen verzorgen dus ze hadden dansjes ingestudeerd en zich verkleed. De oudere jongens liepen in traditionele kledendracht en droegen de kleuren van Tahuantinsuyo en de jongere jochies waren verkleed als een bepaalde bos panda die hier in Peru te vinden is. Ze waren allemaal uitzinnig blij want ze mochten een dagje weg van het project en ze zijn gek op dansen. Achter de dansende jongens waren er nog een aantal die een groot Mariabeeld droegen en de jongens wisselden elkaar af tijdens het dragen. Deze jongens leken niet bepaald gelukkig met het gewicht op hun schouders.


Beertjes



Vrouwtje joint met de groep

het 'grootschalig' gezelschap - NOT -


Cris

Ze zijn moe

Aangekomen in de kerk stond ons een uiterst interessante dienst te wachten. De kerk zelf was overdadig versiert en overal hingen schilderijen, op de schilderijen waren echter alleen maar blanke personen afgebeeld terwijl de kerk vol zat met bruine indianen koppies. Invloed van de Spanjaarden. De pastoor was een soort vertoning van ‘Tante Es’ uit Rayman is Laat en hij vertelde in geuren en kleuren hoe Eva gecreĆ«erd werd van de rib van Adam. Hoewel hij in het begin nog probeerde om een serieus verhaal op te hangen verloor hij zichzelf in zijn enthousiasme en op een bepaald punt stond ie te springen en te gillen op het altaar. Hij moest zelf nog het hardst lachen om zijn grappen en dat schalde dan over de speaker door de hele kerk heen. Ik moet zeggen, ik heb me prima vermaakt. De jongens waren allemaal in slaap gevallen want die hadden een uur bergopwaarts gedanst naar de kerk toe.




               
                Aan het einde van de dienst moest de parade weer naar huis toe dansen, dit keer gingen alle gasten die in de kerk aanwezig waren met ons mee, ook volgde nog een groep mannen die de panfluit en trommels bespeelden en wat vrouwen die daarbij dansten. Bij ons op het project hadden we de grote zaal versierd en  hebben we met 100 mensen in een grote kring cake, inka cola en kip met aardappels gegeten (met je handen uiteraard). Er was nog een groep Mexicanen ingehuurd om ons te vermaken met wat gitaarspel en sombrero’s. De jongens hadden de dag van hun leven. 

2 opmerkingen:

  1. Anoniem21.12.12

    Lijkt mij geweldig zo'n kerkdienst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He meid, hele fijne kerstdagen. Ik heb je verhaal nog een keer gelezen. Wat maak je een hoop mee. Naast alle indrukken van je reizen, de plaatselijke drankjes en het eten ook nog je ervaringen met de jongens in het tehuis. En zag ik het goed; ook je eerste locale joint (wat zal je moeder er wel niet van zeggen).
    Moeilijk lijkt mij om je te onderwerpen aan wat de leiding vindt dat goed voor de jongens is, terwijl je zelf vanuit eigen normen en waarden liefst ze veel meer bij wilt brengen. Maar je geeft er je leuke draai wel weer aan.
    Zal inderdaad niet meevallen om op termijn de draad weer op te pakken. Wat dat ook mag worden. Ik hoor dat je nog een tijdje langer blijf? Lekker, genieten en misschien nog naar Guatamala? Heel veel plezier.

    BeantwoordenVerwijderen