woensdag 18 juni 2014

#70 Señor de Quyllur Riti

Sinakara vallei

Het meest bizarre en indrukwekkende "festival" wat ik ooit heb bijgewoond. Onwijs bijzonder om dit te hebben gezien. Señor de Cuyllur Riti is een religieus feest wat 4 dagen lang plaatsvind in de Sinakara vallei aan de voet van de besneeuwde Qullkipunku. Vanaf hier heb je zicht op de bergen Ausangate en Ocongate. Het feest is een mix tussen katholieke en inheemse gewoontes en tradities. Om de plek te bereiken leggen vele mensen een pelgrimstocht af, de route die wij namen was de kortste en was een 4 uur lange busrit en een 4 uur lange klim naar de vallei, maar veel mensen lopen dagen lang.
Volle maan, een 'honing' maan
Het feest heeft geen vaste datum, de datum verschuift ieder jaar omdat het altijd tijdens volle maan gehouden wordt. Waarom? Om in de vallei te komen moet je een aantal bergen beklimmen wat simpelweg onmogelijk is om dat overdag te doen omdat de zon te sterk en warm is op deze hoogte. Mensen lopen s'nachts en vanwege een gebrek aan straatverlichting is de maan de beste verlichting.

Lynn en de locals

Zo liepen wij ook s'nachts wat de boel alleen maar mysterieuzer maakt. In het donker met duizenden mensen dezelfde route op met dezelfde eindbestemming. Mensen praten bijna niet of fluisteren heel zachtjes in Quechua, ze slepen allerlei objecten de berg op, hout, voedsel en wat al wel niet meer. Paarden die je af en toe bijna van het bergpaadje af duwen en de drums, fluiten en gezangen van enkele dansgroepen bij alle 15 verlichtte kruizen die we onderweg passeren. Van oma's tot baby's gaan allemaal mee de berg op.

Een van de eerste foto's die ik in de ochtend kon nemen met het eerste licht. Hier waren we ongeveer 3 uur onderweg. Ausangate op de achtergrond.

Julio en Lynn
Traditionele dansers in het heiligdom

Het hele festival is een beetje een mysterie.  Vandaag de dag komen voornamelijk katholieken deze kant op vanwege de mythe dat Jezus Christus in deze vallei verschenen is. Zijn afbeelding is geschilderd op een steen verschenen en daar is een gehele tempel omheen gebouwd. Dit is echter slechts 55 jaar geleden gebeurd. Het festival zelf is veel en veel ouder en gaat veel verder terug in de tijd, voor de Spaanse kolonisatie. Wat en waarom preciés is verloren gegaan maar wat bekend is is dat de Sinakara vallei en plek was waar alle districten uit Peru bij elkaar kwamen voor handel, dans en sociale activiteiten eens per jaar. Om gezamenlijk de eerste zonnestralen van de dag te aanschouwen, gezamenlijk te eten, goederen uit wisselden en voor elkaar dansten. Dit zie je voornamelijk nog terug in bepaalde rituelen en dansen. Bijvoorbeeld de dans Qapaq Colla, die de handelaren uit Puno voorstellen, de Qapaq Chunchu, die de volkeren uit de jungle voorstellen en veel meer dansen. 



Ukukus ook wel Pablitos
De Ukukus is een type dans gebaseerd op een soort beer wat in het Andes gebergte voorkwam honderden jaren terug. De Ukukus gezamenlijk van alle Naties uit het rijk hebben de taak om orde te houden tijdens het festival. Niemand mag drinken en niemand mag herrie schoppen. Ook zijn de Ukukus de enigen die omhoog de sneeuw in gaan. Zij hebben rituelen die niemand anders kent, een eeuwenoude traditie is dat de Ukukus blokken sneeuw afhakken in de nacht en deze op hun rug binden en afdalen zolang het nog koud is. De sneeuw is heilig en wordt op hun akkers gebruikt of in medicijnen verwerkt.


Het pleintje in het midden van de vallei waar de Qapaq Colla's dansen. In de achtergrond de berg Qullkipunku, waar de Ukukus hun sneeuw vandaan halen. Hoewel veel mensen de korte route nemen die vertrekt vanuit een dorpje op 4 uur lopen komen alle dansgroepen van alle gewesten over de bergkammen gelopen en lopen soms dagenlang. Ze komen op de tweede en derde dag van het festival binnendansen en dalen de berg Qullkipunku af. 



Mensen slepen complete tenten, hout, eten en wat al wel niet meer omhoog naar de vallei om hier 4 nachten te bivakkeren tijdens het festival. Ze spelen een bizar spel. Op de bazaar die opgezet wordt in het midden van de vallei worden allerlei miniatuur huisjes, auto's en allerlei andere miniatuur objecten verkocht. Mensen bouwen met stenen van de bergen een klein tuintje naast hun tent en schaffen vervolgens nep huisjes en autootjes aan in de hoop dat Señor de Cuyllur Riti het hun zal geven als zij er maar genoeg in geloven. Je kunt zelfs beroeps titels kopen en universiteits diploma's, allemaal nep. Mensen gaan op in dit spel en spelen dit 4 dagen lang, door dingen te kopen, betere spulletjes te hebben dan de buurman of goede deals te maken met een goede ruil.

de bazaar

het dorpje Mahuayani waar de pelgrimstocht start.

1 opmerking: